(Til 8 personer) 1 stk kalkun ca. 4 kg ( 500g pr person)

De fleste anbefaler å tine kalkunen et døgn i kjøleskap.

Fortvil ikke om den er frossen,  den kan også settes rett i ovnen på 80 grader C.

Ta ut posen med innmat ( etter en time hvis du har satt inn frossen kalkun)

og klipp av vingene. Fyll skroget med eplebiter og gjerne litt appelsin.

Bind opp lårene og « klaffen» med bomullshyssing.

Sett kalkunen inn ovnen på 80 grader C

og la den stå til den oppnår kjernetemperatur på 60 grader C. Bruk gjerne et digitalt steketermometer.

Når kalkunen har kjernetemperatur på 60 grader C, tar du den ut og krydrer og smører med litt meierismør før den stekes ferdig på 160 grader C til den oppnår kjernetemperatur på 63 grader C.

Ta den ut la den hvile, mens du legger siste hånd på sausen.

Ingredienser til stuffing:

1 kg kjøttdeig

½ finhakket gul løk

kalkunleveren i biter

2 epler, skrelte og i biter

10 svisker

1 ts allehånde,

1 ts salvie,

1 ts reven muskatnøtt

3 ts salt

2 ts hvitpepper

2 egg.

Bland alle ingrediensene i mixer. Legg massen i en brødform og stek på 180 grader i 45 minutter.

Hvis du heller vil bruke innmaten til saus sammen med vingene, legg vinger, hals og innmat i en kjele sammen med gulrot og løk, fres i usaltet smør før du heller på vann slik at det dekkes. Kok opp og skum. La det koke en times tid før du siler av kraften.

Kok opp 3 dl søt vin ( gjerne Riesling) og tilsett i kraften og la det koke litt til.

Hell også i stekesjy fra kalkun når den er ferdig. Tilpass konsistensen og smak til din egen smak med Maizena jevning og fløte.

Ønsker du å lære mer om tilberedning av kjøtt , kan vi anbefale vårt kurs ; Neste til hale på denne lenken.