De 10 Kraftvettreglene

 

De 10 kraftvettreglene

  1. Du kan koke god kraft på mange forskjellige råvarer. Fersk fisk, kylling, lam, vilt eller storfebein som på restaurantene. Men i ditt private hjem du kan også bruke rester som kyllingbeina etter den grilla kyllingen på fredagen (Har prøvd, fungerte fint), samt rekeskallene etter rekekosen på lørdag.

  2. Del opp råvaren i så små biter som mulig. Kutt, knus, hugg, eller kvern opp råvaren. Små biter gir større overflate noe som gjør at smakene trekkes letter ut i kraften.

  3. Bruk en gryte. Fres råvaren i olje. Skal du lage en brun kraft, sørg for at råvaren blir godt brunet i god temperatur. Dette starter maillardreaksjonen som gir god smak, fin farge og deilig duft.

Om du ønsker å tilsette grønnsaker, løk, gulrot, selleri, purre, kan du frese dette med fra starten. Eventuelt dropp grønnsakene. Det gir  en renere råvaresmak på kraften.

Skal du lage en lys kraft, freser du råvaren på lavere temperatur uten at råvaren brunes. Poenget er at proteiner i råvaren denaturerer. Dette gir klar kraft senere.

Du kan også forvelle beina først.

  1. Mens gryten med råvarene er varm, helle over iskaldt vann. Gjerne med isbiter, men kaldt vann fra springen er helt fint.

Det kalde vannet «sjokker» proteinet slik at det dannes større proteinpartikler, noe som gir klarere kraft. Bruker du varmt vann blir kraften gråmatt.

  1. Rør om en gang mens vannet er kaldt. Så er det slutt på røring.

  2. Viktig. Sørg for at det er rikelig med vann i gryta. Mange er gjerrige på vannmengden, men husk at vannet fordamper mens du koker kraften. Erfaringer tilsier at mer væske gir mer plass til fysiske og kjemiske prosesser i kjelen.

  3. Kok opp.. Men kraften må ikke fosskoke, bare ett «BLOBB». Ikke skum av før kraften har fått en god gjennomkoking og «skumkaken» har dannet seg.

  4. Nå kan du kan du skumme av. Eller ikke. Her er det litt forskjellige meninger. Vår erfaring er at det ikke har så mye å si. Men det er enklere å håndtere kraften videre om du skummer av. Skummet er «urenheter» som du ikke ønsker å ha med i kraften. Lar du skummet ligge, er det fort gjort at du uforvarende blander inn urenhetene du ønsker fjernet.

  5. Tilsett eventuelle krydder etter at du har skummet av. Ellers er det lett for at du skummer av krydderet. Skal du ha i salt nå? Spiller ingen rolle, men tilsetter du saltet allerede nå, har du ikke mulighet til å ta saltet ut fra kraften om du får behov for mindre salt. Derfor er det lurt å vente.

  6. Kok kraften til den er ferdig. Tiden det tar varierer fra råvare til råvare.

Sil kraften gjennom en fin sil. Ikke «grav» ut råvaren fra kraften og sil etterpå. Da får du en grå kraft. Bruk en øse og øs ut kraften du har laget en øse om gangen. Da får du en ren kraft som kan kokes videre uten at kraften får bitter smak.

11.Kok kraft i i en trykkoker. Men det er en annen film.

Her er vår episode om kyllingkraft i vår serie Videomatkurs på vår Youtubekanal.

 

loading